''Ankara Yazı'' Sergisi ve ''Tarihi Süreç İçerisinde Türk-Rus İlişkileri'' adlı Konferans Gerçekleştirildi

Ankara Yazı” sergisi ve  “Tarihi Süreç İçerisinde Türk-Rus İlişkileri” adlı konferans gerçekleştirildi.
15 Şubat 2024 tarihinde Edebiyat Fakültesi ve Avrasya Bilim, Kültür, Sanat ve Tabiat Topluluğunun düzenlemiş olduğu etkinlik Üniversitemiz Atatürk Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.
Ankara Yazı” adlı sergiyle ilgili bilgiler Rusya Federasyonu, Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı, Rus Evi Ankara Başkanı Doç. Dr. Aleksandr SOTNİÇENKO tarafından verildi. Dünyaca ünlü Rus ressam Yevgeni Lansere’nin 1922 yılında Ankara’ya yapmış olduğu gezide yeni bir devletin başkent olmaya hazırlanan küçük bir kentini, günlük yaşamı, geleneksel mimarisini, insanları ve kültürü ile yansıtan resimleri yansıtan sergi katılımcıların ilgisini çekti. Lansere’nin Ankara izlenimlerini illüstrasyon ve çizimleriyle aktardığı Sovyet-Türk dostluğu üzerine önemli saptamalar yaptığı, Kurtuluş Savaşı’nın son günlerindeki ortamı büyük bir ustalıkla betimlediği resimler beğeniyle karşılandı.
            Serginin ardından Edebiyat Fakültesi dekanı Prof. Dr. Mustafa GÖKÇE ve Avrasya Bilim, Kültür, Sanat ve Tabiat Topluluğu Koordinatörü Doç. Dr. Kenan KOÇ’un açılış ve selamlama konuşmalarıyla başlayan “Tarihi Süreç İçerisinde Türk-Rus İlişkileri” adlı konferansta  Osmanlı tarihçisi Doç. Dr. Aleksandr SOTNİÇENKO, Osmanlı İmparatorluğu ile Rusya’nın yapı ve kültürel olarak benzerlikleri, münasebetlerini anlattıktan sonra Büyük Ekim Devrimi’ni gerçekleştiren Sovyet Rusya’nın emperyalist Batılı güçlere karşı Kurtuluş Savaşı veren Türkiye’ye Sovyetler tarafafından yapılan altın ve silah yardımına değinen neticede Sovyetler’in, büyük bir askeri ve siyasi zaferle çıkan Türkiye Cumhuriyeti’nin en yakın müttefiki haline geldiğini  günümüzde Türkiye ile Rusya federasyonu arasında gelişmekte olan çok yönlü ilişkilerin ileride daha önemli noktalara geleceğini vurguladı.
Konferans Rusya Federasyonu’nun Türkiye’ye Milli Eğitim Bakanlığı ve Dış İşleri bakanlığı kanalıyla tahsis ettiği lisans, yüksek lisans ve doktora bursları hakkında vermiş olduğu bilgilerle sonra erdi. 
 
 

Son Güncelleme Tarihi : 23.02.2024 17:18 Okunma Sayısı : 110

Son Haberler